10 SAVETA ZA BOLJI SAN

Dobar san nije potreban samo za kvalitetan odmor, bolju koncentraciju i produktivnost na poslu. Kvalitet mnogih životnih segmenata zavisi od kvalitetnog sna. Otkrivamo vam sve što treba da znate o spavanju i kako da si obezbedite dobar san.

U nastavku teksta možete pročitati zlatne savete koje je bitno usvojiti kako bi svoj kvalitet života unapredili na najbolji mogući način:

 

  1. Trudite se da svaki dan ležete i da se budite u isto vreme. Ako ikako možete podesite svoj dnevni raspored tako da možete svako veče da legnete na vreme (do ponoći) a da se ujutru budite u otprilike isto vreme (oko 7-8). Na ovaj način podesićete svoj biološki sat, kao što treningom poboljšavate kondicijom tako i redovnim rasporedom spavanja podešavate svoj unutrašnji sat.

  2. Ugasite TV i monitor kompjutera bar sat vremena pre spavanja. Svetlost koju emituju ovi uređaju nije prirodna i na veštački način aktivira nervni sistem.

  3. Ne zaboravite na hidrataciju. Danas niste uneli dovoljno tečnosti? Nadoknadite za vreme večere i ne varajte ubrajanjem sokova pretrpanih šećerom.

  4. Izbegavajte popodnevne dremke. U redu je da posle podne ili posle treninga legnete i odmorite 15-20 minuta ali spavanje tokom dana može ozbiljno da uništi šanse da uveče legnete na vreme a time i da se lepo naspavate. Ovo naročito ako je dremka posle 15h.

  5. Vežbanje vam pomaže da spavate bolje. Zbog toga se u najvećem broju slučajeva preporučuje aktivan trening dva sata pre odlaska u krevet. Osetićete zdrav umor i želju da kasnije spavate što kvalitetnije.

  6. Kreirajte najbolje okruženje za spavanje. Iako možda zvuči nemoguće, potrudite se da u vašoj spavaćoj sobi nemate apsolutno nikakve gedžete. Isto tako, bilo bi odlično da vaše utočište za spavanje ima baš zamračene zavese i umerenu temperaturu kako vam tokom zime ne bi bilo hladno, a tokom leta ne previše vruće.

  7. Redovno perite navlake dušeka. Grinje, prašina i ostali alergeni mogu vas sprečavati u mirnom spavanju. Usisavanjem ili čak pranjem navlake dušeka sprečićete da vas ovi iritansi ometaju u mirnom snu.

  8. Opustite se uz biljni čaj. Šolja toplog čaja odlična je priprema za odlazak na spavanje.

  9. Izbegavajte popodnevnu kafu. Kafa ostaje u organizmu mnogo duže nego što mislite. Stručnjaci predlažu da posle 4 popodne ne pijete kafu.

  10. Naučite vaše cikluse spavanja. Spavanje kao proces se odvija u nekoliko faza. Sigurno ste upoznati sa takozvanim REM i ne-REM fazama spavanja kao dva glavna tipa sna. U REM fazi sanjamo najviše i nje smo manje-više nesvesni, jer i do dan-danas naučnici pokušavaju da objasne na koji način ona funkcioniše. Ukoliko još nemate vaše ustaljene cikluse spavanje, pokušajte da saznate njihov uzrok i pronađite rešenje.