5 VITAMINA ZA BOLJI SAN

 

Nesanica može biti veoma nezgodna pojava, naročito ako se ponavlja iz noći u noć i dodatno Vas iscrpljuje. Može biti uzrokovana raznim psihološkim uslovima: nezdravim navikama u vezi spavanja, i / ili određenim biološkim faktorima. Ako ste već probali sa toplim napicima i čitanjem dobre knjige pred spavanje, i nije pomoglo, verovatno Vam nedostaju neki vitamini i minerali koji su, između ostalog, neophodni za dobar san.

Pre nego što započnete sa uzimanjem vitaminskih dodataka ili pomagala za spavanje, uvek je dobra ideja posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom. Medicinski radnici će vam moći pomoći da utvrdite šta je i šta nije za Vas, a mogu Vam pomoći i da sastavite plan – kako biste dobili neophodan dnevni unos hranljivih materija.

Ovo su neki od vitamina i minerala potrebni za bolji san:

 

C vitamin

Poznato je da vitamin C pomaže vašem imunološkom sistemu i sprečava kardiovaskularne bolesti. Postoji i dosta studija koja ukazuju na moć vitamina C u smirivanju simptoma nekoliko poremećaja spavanja.

Jedan od primera je studija iz 2009. godine koju je objavilo Odeljenje za fiziologiju na Univerzitetu u Delhiju. Tokom nje je 20 muškaraca sa opstruktivnom apnejom za vreme spavanja uzimalo 45 mg vitamina C (zajedno sa dodatkom vitamina E) 45 dana, jedna grupa koja je dve noći pre terapije CPAP-om, a druga grupa koja nije imala CPAP terapiju. Ispitanici su bolje spavali, trošeći više vremena u dubljim fazama sna.

Narandže mogu biti ono na što odmah pomislite kada uzmete u obzir izvore vitamina C, ali ćete ih naći i u drugom voću i povrću kao što su jagode, liči, ananas, kivi, paprika, brokoli, kelj, karfiol i brussel klice..

 

D vitamin

Smatra se da ovaj, takozvani, “sunčev vitamin”, utiče na kvalitet i količinu spavanja.  Studije su pokazale da je nedostatak vitamina D povezan sa manje spavanja u celini, a takođe i sa poremećajem spavanja. Dok se većina našeg vitamina D proizvodi kroz izlaganje kože sunčevoj svetlosti, može se takođe naći u raznim vrstama ribe(losos, sardine i skuse), žumancu, mleku, maslacu, kakau i sličnim namirnicama.

 

Gvožđe

Glavna svrha gvožđa u vašem telu je da pomogne kiseoniku da se prebaci iz pluća u tkiva. Količina gvožđa u Vašem telu utiče na kvalitet vašeg sna, koliko ćete se uspavati tokom dana i da li osećate umor ili depresiju.

Univerzitet John Hopkins povezao je nedostatak gvožđa sa sindromom “nemirnih nogu”, sto predstavlja mesto gde vaše noge imaju neodoljiv poriv da se kreću posle perioda neaktivnosti, zbog čega teško možete zaspati.

Univerzitet kaže da je nedovoljna količina gvožđa u organizmu “najjači faktor rizika za životnu sredinu povezan sa sindrom “nemirnih nogu””.

Namirnice bogate gvožđem uključuju meso kao što su govedina, šunka, živina, riba i školjke. Takođe ćete naći gvožđe u mahunarkama, kinoi, brokoliju, raznim semenkama (bundeva, sezam, konoplja i lanenim semenkama), tofuu i tamnoj čokoladi.

 

Kalcijum

Većina zna da je kalcijum dobar za vaše kosti i zube, ali je dobar i za san. Kalcijum pomaže telu da iskoristi aminokiselinu triptofan da bi napravio melatonin, hormon koji vam pomaže da zaspite.

Ovo objašnjava zašto čaša toplog mleka pomaže da zaspite, jer mlečni proizvodi sadrže triptofan i kalcijum.

 

Magnezijum

Poznat po svojoj sposobnosti da ublaži nesanicu, magnezijum pomaže da se oslobodite napetosti, opustite i pripremite se za spavanje. Jedna studija je pronašla da ovaj mineral pomaže smanjenju kortizola – hormona stresa koji vas može držati budnim. Magnezijum se inače može naći u određenoj vrsti hrane, uključujući zeleno povrće, orašasto voće, ribu, pasulj i mahunarke.