Prolećna nesanica i umor – kako se sa njima izboriti

Prolećna letargija uobičajeno je stanje koje se doživljava nakon završetka zimske sezone kada  dani postaju topliji i duži. To je osećaj iscrpljenosti, nedostatka motivacije i energije. Simptomi takođe mogu uključivati blagu depresiju, osećaj tuge i poteškoće s koncentracijom.

Mnogi se ljudi osećaju dodatno pospano u proleće zbog umora uzrokovanog sve većim trajanjem dana. Sa dužim i svetlijim danima, prirodni cirkularni ritam tela je poremećen, što nam otežava da zaspimo. Promenljivo vreme i povećana sunčeva svetlost takođe mogu uzrokovati sezonske alergije, što može dodatno doprineti iscrpljenosti. Osim toga, smatra se da telo prirodno prilagođava nivo vitamina D za to vreme, što može dovesti do smanjene nivoa energije i umora.

Kako bi se sprečila prolećna nesanica i umor, važno je održavati zdrav način života uravnoteženom ishranom, vežbanjem i redovnim snom. 

 

Kako da poboljšamo spavanje:

  • Držite se rasporeda spavanja – pokušajte otići u krevet i probuditi se u isto vreme svaki dan, čak i vikendom ili slobodnim danima.

  •  Izbegavajte kofein i nikotin – izbjegavajte pića s kofeinom, poput kafe i čaja, kao i  pušenje cigarete nakon popodneva.

  • Izbegavajte alkohol pre spavanja – iako se zbog alkohola u početku možete osećati opušteno i pospano, može vam poremetiti san kasnije tokom noći.

  •  Udobno se smestite – pobrinite se da je vaša spavaća soba udobna, tamna i tiha. Koristite debele zavese ili masku za oči kako biste blokirali svetlost.

  • Napravite toplu kupku – topla kupka ili tuširanje pre spavanja može pomoći vašem telu da se opusti, što će vam pomoći da brže zaspite i duže spavate.