DA LI ZNATE ŠTA JE MEMORIJSKA PENA?

 

Memorijska pena ili memori pena je, krajem 1960-ih godina, razvijena u NASA laboratorijama, i to kako bi se na sedištima letelica umanjio pritisak na tela astronauta pri lansiraju u orbitu.  Danas se ona koristi u proizvodnji cipela, sedišta za kola, dok se najčešće koristi za proizvodnju dušeka.

Memorijska pena je tip poliuretana sa dodatnim sastojcima koji povećavaju viskozitet i gustinu te se zbog toga još naziva viskoelastična pena. Memorijska pena ima strukturu otvorenih ćelija koje reaguju na toplotu i težinu tela, omogućava bolji protok vazduha, oslobađa tačke pritiska i samim tim preventivno deluje. Ima hipoalergijska svojstva.

Memorijska pena veće gustine reaguje na toplotu tela i prilagođava se njegovim konturama dok u hladnijim uslovima postaje tvrđa. Memorijske pene manje gustine su osetljivije na dodir i brže se prilagođavaju obliku tela. 

Memorijska pena ima ortopedska svojstva pošto ravnomerno, „izbalansirano“ raspoređuje pritisak, a ujedno poseduje i neophodnu čvrstinu. Dušeci sa memorijskom penom imaju dobar odnos udobnosti mekog i postojanosti tvrdog dušeka.

Baš zbog svojih osobina i jedinstvenih karakteristika, kao sto smo spomenuli, memorijska pena je postala izuzetno popularna u proizvodnji dušeka i jastuka. Ovo su neke od njih:

  • otvorena vazdušasta struktura dozvoljava evaporciju vlage i regulaciju toplote,
  • otpornost na pritisak,
  • ekstremno je fleksibilna što obezbeđuje pravilan položaj tela,
  • netolerantna je sredina za grinje i bakterije,
  • pravilno podupire telo i daje utisak lebdenja,
  • ne stvara pritisak na dodirne tačke, već ih podešava.

U našem asortimanu dušeka nalazi se model od memory pene pod nazivom Ergomemory. Više informacija o dušeku možete pronaći na narednom linku: 

https://duseciphilip.com/duseci-sa-memory-penom/ergomemory/