RAZLIKA U LETNJEM I ZIMSKOM SNU

Ako se osećate pospanije i kao da vam treba više sna tokom zime, a leti odmornije, ne brinite se, niste sami. Naš cirkadijalni ritam, tačnije naš unutrašnji sat, je regulisan kolicinom svetlosti. Iako sedam do devet sati se smatra optimalnim, nemojte se začuditi ako se zimi osećate kao da bi vam dobro došlo još sat-dva sna.

Pogledajte par saveta kako da regulišete san u zavisnosti od godišnjeg doba:

Promene u zalasku i izlasku sunca mogu da utiču na nivo melatonina u organizmu i doba dana kada se osečate spremni za krevet. Ako sunce kasnije zalazi, najverovatnije neće imati potrebe za snom do kasno uveče.
Iako ne možete da regulišete kada će sunce izaći i zaći, možete da utičete na vaše orkuženje. Pokušajte da eliminišete svetlost putem “blackout” zavesa i isključite sve veštačke izvore svetla. Isto, izloženost sunčevim zracima ujutru može da pomogne u regulisanju melatonina što će vam olakšati da zaspete uveče.

Na osnovu sprovedenih istraživanja, 10 minuta fizičke aktivnosti dnevno, kao što su trčanje ili vožnja bicikla, mogu da drastično da poboljšaju kvalitet sna. Nažalost, tokom hladnijeg perioda godine, većina ljudi nije aktivna i da stvar bude još gora, opuste se i jedu nezdravo.   Takođe, naučnici su otkrili da naše mentalne funckije variraju u zavisonosti od godišnjeg doba. Na primer, leti pažnja i koncetracija dolaze do svog maksimuma, dok zimi su zimi najniže

Još jedna od faktora koji utiču na san je temperatura. Noću, temperatura našeg tela se spušta za par stepeni da bi inicirala san. S tim u vezi, što je hladnija temperatura našeg okruženja, to će naš san biti jači i dublji. Idealna temperatura za spavanje je oko 19 stepeni, što može predstavljati problem ljudima bez rashladnih uređaja. U tom slučaju, ljudima se predlaže da spavaju sa tanjim pokrivačima i sa manje odeće, jer naše telo ispušta temperaturu kroz šake i stopala.

Za najkvalitetniji san, na linku pogledajte izbor dušeka prilagođen za sve vaše potrebe: dušeci.