Čajevi za bolji san

Čaj je izvrstan i blagotvoran napitak s nizom benefita za naše celokupno zdravlje. Antioksidansi i protivupalna svojstva koja se nalaze u čaju dokazano utiču na zdravlje creva, poboljšavaju kognitivne funkcije, smanjuju  stres i anksioznost. Studije su pokazale da konzumiranje čaja može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa,kao i  jačanju imunog sistema. Čajevi su daleko poznati po svom smirujućem dejstvu i odlični su saveznici u borbi protiv nesanice. Kamilica, lavanda, matičnjak, koren valerijane i nana obično se koriste u tu svrhu. Ovi čajevi mogu biti učinkovit i prirodan način ublažavanja stresa i napetosti i tako nam pomoći da se izborimo sa nesanicom. 

  • Čaj od kamilice poznat je po svojim opuštajućim svojstvima,  ima protivupalna svojstva koja takođe mogu pomoći u ublažavanju probavnih problema, kao što su nadutost i  probavne smetnje. Ovaj čaj je takođe bogat antioksidansima, koji mogu zaštititi telo od oštećenja slobodnih radikala. Kamilica takođe može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova i grčeva, što ga čini izvrsnim izborom za žene.

  • Čaj od lavande poznat je i po svojim umirujućim svojstvima, izaziva opuštanje i pomaže kod spavanja. Može ublažiti anksioznost, stres i depresiju i jedan je od najkorisnijih čajeva za ublažavanje stresa. Lavanda takođe može smanjiti upalu i ublažiti probavne probleme poput nadutosti  i mučnine.

 

  • Čaj od matičnjaka poznat je po svojim opuštajućim dejstvima  i može smanjiti stres i uznemirenost. Utiče na poboljšanje kvaliteta sna i smanjenje nesanice, a pokazalo se da pozitivno utiče na kognitivne funkcije, poboljšavajući fokus i budnost. 

 

  • Čaj od korena valerijane poznat je po svojim sedativnim svojstvima što ga čini korisnim za one koji imaju poremećaj  spavanja ili anksioznost. Takođe se pokazalo da koren valerijane pozitivno utiče na raspoloženje, a može smanjiti stres, napetost i anksioznost. Osim toga, ima antispazmodična svojstva i može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva i probavnih problema.

  • Čaj od ruže, napravljen je od celih cvetova ruže ili samih latica ruže (nakon sušenja) je popularna bliskoistočna sorta čaja.   Prednosti ovog čaja rezultat su visokih koncentracija vitamina C, polifenola, vitamina A, raznih minerala i drugih antioksidansa, Potencijalno prirodno sedativno svojstvo čaja od ruže može ga učiniti odličnim napitkom za kraj dana.  Ako patite od nesanice ili  imate poremećen ili prekinut san, čaj od ruže je fenomenalno egzotično rešenje za vas.