Da li nam je 5 sati sna dovoljno?

Na ovo pitanje stručnjaci imaju vrlo jasan odgovor, a on glasi – Ne, nije dovoljno!


Da bi normalno funkcionisali, većini odraslih osoba je potrebno više od pet sati sna. Preporučena količina sna za odrasle obično pada između 7-9 sati noću. Dok neki ljudi mogu adekvatno da funkcionišu na manje, dosledno dobijanje samo pet sati sna može rezultirati insomnijom i imati štetne efekte i na fizičko i na mentalno zdravlje. Određivanje prioriteta u dovoljnom broju sna je od ključnog značaja za održavanje sveukupnog zdravlja.

Negativni efekti neispavanosti su mnogobrojni i tiču se raznih aspekata našeg zdravlja, a mi navodimo 5 najčešćih rizika koji se javljaju u ovom slučaju:

  • Povećan rizik od problema sa mentalnim zdravljem: hronična nedostatak sna snažno je povezan sa problemima sa mentalnim zdravljem, uključujući povećan rizik od razvoja stanja kao što su anksiozni poremećaji i depresija.
  •  Povećan rizik od nesreća i grešaka: Osobe koje ne dobijaju dovoljno sna sklonije su pravljenju grešaka, kako u jednostavnim dnevnim zadacima, tako i u složenim situacijama donošenja odluka, što može dovesti do nesreća ili lošeg rasuđivanja.
  • Oštećena kognitivna funkcija: Nedostatak sna može dovesti do poteškoća u koncentraciji, smanjenog raspona pažnje, problema sa pamćenjem i smanjene mentalne jasnoće.
  • Smanjena produktivnost: Nedostatak sna može nepovoljno uticati na radne performanse, produktivnost i sposobnosti donošenja odluka.
  • Oslabljen imuni sistem: Spavanje je ključno za održavanje zdravog imunog sistema. Nedovoljno sna može da snizi odbrambene mehanizme organizma, čineći pojedince podložnijim infekcijama i bolestima.

Naravno, san utiče na nas u oba smera, tako da dovoljan broj sati sna ima neverovatne benefite na naše zdravlje. Na primer, bolja kognitivna funkcija, poboljšano fizičko zdravlje, bolje mentalno zdravlje, povećana produktivnost i kreativnost, smanjen stres, poboljšane atletske performanse i smanjen rizik od nesreća. Stoga je dovoljno sna od vitalnog značaja za celokupno zdravlje i trebalo bi da bude prioritet u našim svakodnevnim rutinama. Spavanjem treba upravljati promišljeno jer  dovoljano sna ne treba posmatrati kao popustljivost ili luksuz, a mi treba da budemo proaktivni u pogledu svojih potreba za spavanjem.

 

Da bi se bolje naspavali i imali bolju rutinu, stručnjaci imaju nekoliko predloga: 

  1. Učiniti dovoljno  sna dnevnim prioritetom.
  2. Zakažite svoj dan/noć oko njega (a ne obrnuto).
  3. Podešavajte alarm za spavanje da ne biste ostajali budni kasnije nego što je planirano.
  4. Uvedite smirujuću i opuštajuću rutinu pred spavanje.
  5. Svakodnevno vežbajte.