Istorija kreveta i dušeka

Jedan je od glavnih faktora koji utiču na dobar i zdrav san, tu je da vam pruži potporu i udobnost tokom spavanja – dušek. Ipak, dušek nije oduvek igrao tako bitnu ulogu. Naprotiv, u određenim periodima istorije ljudi su spavali na najneobičnijim podlogama koje danas nikako ne možemo zamisliti u bilo kakvoj vezi sa spavanjem.

Kažu da je civilizacija počela onog trenutka kad je čovek seo za sto i legao u krevet. Praistorijski prethodnik kreveta je prirodna postelja od naslaga lišća, slame i krzna kojoj je bio zadatak izolovati telo od hladnog i vlažnog tla. Upravo zbog toga su drevne kulture praistorijskih plemena i srednjovekovnih naroda pridavale krevetu izuzetno mesto koje je bilo posebno označeno posvećenim predmetima i simbolima. Prvi kreveti pojavili su se još u mesopotamijskoj civilizaciji, gde su otkrivene kuće koje su imale spavaonice sa skromnom opremom i niskim krevetima od pletenog pruća. 

Egipatski faraoni su otkrili prednost izdizanja podloge za spavanje od tla. Tako je Tutankamonov krevet bio izrađen od abonosa i zlata. Obični građani su spavali na listovima palme nagomilanim u uglovima kuća.

Odiseja je prepuna postelja i događaja vezanih za njih, a i Rimljani su krevetu pridavali najveću važnost i počasno mesto. Germani i Sloveni su spavali na tvrdim drvenim klupama, a kasnije, tokom 12.veka krevet je imao vreću ispunjenu slamom ili lišćem, na koju je dolazio „madrac“.

U doba renesanse i baroka bilo je moderno provoditi dane u krevetu. Kraljevi i plemići obavljali su u posteljama i državne poslove. Zanimljivo je da je Luj XIV, poznat kao Kralj Sunca, bio i Kralj Kreveta – imao ih je tačno 412.
Za razvoj kreveta zaslužniji je Luj XVI – u njegovo vreme po prvi put se spominje „francuski krevet“.
Tek tokom kasnog 18tog veka dolazi do nastanka kreveta sa čeličnim okvirom i pamučnim dušekom. Pokazalo se da je ovakav krevet, pored same udobnosti, otporniji i na bude i raznu gamad, koja se do tada prihvatala kao sastavni deo bilo kojeg ležaja.

1865.godine je patentirana prva podloga za dušek sa oprugama.

Početak dvadesetog veka je doneo mnoge promene, odbacuju se stari stilovi, pojednostavljuju se oblici i dekoracija u skladu sa tehnološkim napretkom. Iako drvo tad i dalje dominira, kombinuju se i materijali poput metala, plastike i stakla. Počinju da se izrađuju podloge i od jute, gume, čvrstog pletiva i opruga.

80tih su nastali vazdušni kreveti, odnosno kreveti na naduvavanje.

Devedesetih godina prošlog veka se u modu počinju vraćati prostrani kreveti velikih dimenzija. Po prvi put, krevet „kraljevske“ veličine je nadmašio klasičan bračni krevet.

Danas je izbor dušeka raznolik, a našu ponudu možete pogledati ovde.