Latex vs memory pena

Naši dušeci se prave od latexa, memory pene, pamuka, žičanih jezgra ili kombinacijom ovih materijala. Dalje u blogu ćemo pisati o karakteristikama latexa i memory pene, a na vama je da izaberete koji materijal je za vas.

Memory pena

Memory pena se pravi od poliuretanske pene i dodatih materijala. Dosta je izdržljiv materijal, ne puca pri savijanju i smatra se materijalom koji može da apsorbuje visok pritisak – što znači da ukoliko spavate sa nekim, nećete osetiti tu osobu kako se okreće i traži svoju slatku zonu.

Jedna od glavnih karakteristika memory pene jeste da “upija toplotu”, zadržavajući je. To svojstvo doprinosi da dušek/pena apsorbuje toplotu i pritisak vašeg tela, prilagođavajući im se i stvarajući “džep” u koji vaše telo “upadne” – zbog ovoga se memory pena preporučuje ljudima sa bolovima u zglobovima.

Latex

Latex može da se pravi od prirodnih i veštačkih materijala.

Prirodni latex se dobija iz drveta kaučuka – od čega se pravi i guma – izuzimajući sve štetne hemikalije iz dušeka. Smola iz drveta se peni i kuva na visokim temperaturama kako bi se dobio Latex – čineći ovaj materijal eco-friendly.

Sintetički latex se dobija iz više materijala, od kojih su glavni plastika i Stiren-Butadin guma (prirodna zamena za gumu). Ova vrsta latexa je lošijeg kvaliteta i kraćeg roka trajanja.

Latex pena se pravi na dva načina, a oba načina podrazumevaju proces koji ce zove vulkanizacija – hemijski proces u kom guma postaje jača i tvrđa.

Razlika između latex dušeka i dušeka sa memory penom

Postoje 4 ključne razlike između ova dva materijala: prozračnost, izolacija pokreta i rasterećenje pritiska, odziv dušeka na stres.

 

Prozračnost

Jedna od ključnih karakteristika koji ljudi traže u dušeku jeste nivo prozračnost dušeka, pogotovo ukoliko kupujete dušek leti. Tokom noći dušek upija toplotu koju telo ispušta. Kao što smo rekli, memory pena ima svojstvo da zadržava toplotu što ima svoje prednosti, ali da vas leti rashladi – nike jedna od njih. Letex sa druge strane ne zadržava toplotu, već samo prolazi kroz nju čineći ga boljim materijalom za vreme tople dane.

Izolacija pokreta

Kod izolacije pokreta, memory pena je apsolutni pobednik. Ovaj materijal je odličan kada je reč o izolaciji pritiska – što znači da nećete osetiti ukoliko se osoba do vas pomera ili ne.

Rasterećenje pritiska

Zbog svojih “upijajućih” karakteristika, memory pena se preporučuje ljudima sa bolovima i zglobovima. Ukoliko spavate na boku,  memory pena je za vas, jer pruža potporu kukovima i ramenima.

Odziv dušeka na stres

Jedan od načina kako se testira odziv, jeste bacanjem golf loptice na dušek. Kada se loptica baci na latex dušek, ona odmah odskoči nazad, dok ona propadne u memory peni (rasterećenje pritiska). To je zato što se latex pravi od gume i dosta je tvrđi materijal.

Ovo znači da je latex bolji za ljude koji se konstantno pomeraju dok spavaju (sem ako spavaju sa nekim drugim), jer imate manjeg otpora pri pokretima, dok memory pena ubija te pokrete i “zarobljava” vas.

U zavisnosti od vaših potreba i želja, dušeci Philip prave dušeke najvišeg kvaliteta i sa Latex i sa Memory penom. Ukoliko je Latex vaš izbor, u septembru smo pripremili popust od 10% na sve dimenzije Balance Plus dušeka koji sadrži latex.