Šta nam uzrokuje nesanicu i saveti kako je ublažiti

Nesanica i problemi sa snom imaju različite uzroke, uključujući stres i anksioznost  ili konkretne zdravstvene tegobe. Važno je i stvoriti zdrave navike, poput odlaska u krevet u isto vreme svake večeri i izbegavanja elektronskih uredjaja pred spavanje. Osim toga, tehnike opuštanja kao što su duboko disanje i progresivno opuštanje mišića mogu pružiti olakšanje od simptoma nesanice. Važno je uzeti u obzir životne navike i spoljne uticaje koji mogu ometati dobar san. To uključuje konzumiranje kofeina, pušenje, neizbalansirane ishrane pre spavanja, korištenje elektronskih uređaja kao što su telefoni i nepravilan raspored spavanja. Osim toga, glasni zvukovi, neudoban krevet ili ekstremne promene temperature takođe mogu poremetiti san. Uzimanje ovih faktora u obzir ključno je za kvalitetan san. 

 

Neki od saveta za bolji sad koji su se pokazali izrazito učinkovitim jesu:

 

Držite se rasporeda spavanja.

Odvojite ne više od osam sati za spavanje. Preporučena količina sna za zdravu odraslu osobu je najmanje sedam sati. Većini ljudi nije potrebno više od osam sati sna da bi se dobro odmorili.
Idite u krevet i ustanite u isto vreme svaki dan, uključujući vikende. Ovakva rutina podstiče  ciklus spavanja i buđenja vašeg tela.

 

Ograničite spavanje u toku dana.

Dugo dnevno dremanje može ometati noćni san. Ograničite odmor preko dana na najviše jedan sat i izbegavajte dremanje u kasnim popodnevnim satima.

 

Uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu.

Provođenje vremena napolju svaki dan takođe može biti od pomoći!

 

Obratite pažnju na ono što jedete i pijete. 

Konkretno, izbegavajte teške ili velike obroke nekoliko sati pre spavanja.

 

Budite oprezni sa konzumiranjem nikotina, kofeina i alkoholnih pića.

Stimulišući efekti  nikotina i kofeina traju satima i mogu ometati san. Iako se zbog alkohola u početku možete osećati pospano, kasnije tokom noći efekti alkohola mogu narušiti kontinuiran san.


Stvaranje mirnog okruženja.

Neka vam soba bude hladna, tamna i tiha. Izlaganje svetlu u večernjim satima moglo bi otežati spavanje. Izbjegavajte dugotrajnu uporabu uređaja koji emituju  svetlost neposredno pre spavanja. 

 

Smirujuće aktivnosti pre spavanja, poput kupanja ili korištenja tehnika opuštanja, moglo bi podstaći  bolji san!