Šta to niste znali o jastucima?

Ponekad nismo ni svesni da naizgled obične i na prvi pogled neophodne stvari nisu tu bile od uvek. Do komfora smo stigli dugim procesom, a ovde ćemo vam otkriti par, ne tako poznatih činjenica o jastuku.

Da li ste znali da su prvi jastuci bili napravljeni od tvrdog materijala?

Prvi poznati jastuci datiraju još iz vremena drevne Mesopotamije, a bili su napravljeni od kamenih blokova. Iako ih ne možemo porediti sa udobnim jastucima koje danas imamo, čak i tada je bilo jasno da je položaj vrata i kičme tokom sna veoma bitan. Kasnije kroz istoriju u ranoj kineskoj civilizaciji slični jastuci su se pravili čak od bronze ili žada, što nam govori dosta o važnosti koju su pridavali ovom, danas svakodnevnom, predmetu.

Prve meke jastuke koristili su stari Grci!

U staroj Grčkoj i Rimu jastuci su bili slični današnjim, pravljeni su od tkanine, a bili su punjeni trskom ili perjem. Mada, u ovim starim civilizacijama upotreba jastuka smatrala se nedovoljno muževnim činom, tako da je uglavnom bila rezervisana za žene. Ova, nama danas gotovo suluda stigma, zadržala se čak do vremena Henrija VIII, kada je engleski kralj odlučio da zabrani upotrebu jastuka svima, osim trudnim ženama. 


Na svu sreću, danas svako može da uživa u udobnosti i benefitima jastuka, a od kamena došli smo do najkomfornije memorijske pene, koja je stvorena da prati sve naše potrebe.
Danas, naša udobnost i zdravlje su na prvom mestu, a da je zaista tako potvrđuje i činjenica da je patent za jastuk koji koristite danas, verovali ili ne, napravila NASA šezdesetih godina prošlog veka. 

Ne zaboravite da zavirite u naš online Shop i pogledate našu ponudu jastuka na linku.