Tri položaja za spavanje

Položaj spavanja se odnosi na specifičan način na koji osoba pozicionira svoje telo dok spava. Postoji nekoliko uobičajenih položaja spavanja, uključujući spavanje u leđima, spavanje sa strane, spavanje u stomaku i varijaciju položaja. Položaj spavanja može da utiče na različite faktore kao što su disanje, položaj  kičme i celokupan kvalitet sna. Neke osobe mogu imati željeni položaj spavanja prema kojem prirodno gravitiraju, dok druge mogu da promene pozicije tokom cele noći.

Koji je najbolji položaj za spavanje?

Najbolji položaj za spavanje varira od osobe do osobe, jer zavisi od individualne udobnosti i osnovnih zdravstvenih stanja. Međutim, postoji nekoliko opštih preporuka:

 

1. Spavanje na leđima: Ovaj položaj podstiče pravilan položaj kičme, a stavljanje jastuka ispod kolena može da pruži dodatnu podršku. Kao drugi najpopularniji položaj za spavanje, spavanje na leđima može da pomogne u smanjenju:

  • Bola u leđima – Za neke koji pate od bolova u leđima, ležanje direktno na leđima ih oslobađa  nelagodnost. 
  • Bol u vratu – U zavisnosti od osobe, spavanje na leđima (sa pravim  jastukom za podršku vratnog dela) može pomoći u smanjenju bolova u vratu ili ramenima. 
  • Zagušenje nosa – Bilo da se radi o alergijama ili prehladi, zapušen nos je neprijatelj sna. Ležanje na leđima omogućava sluz da se raščisti, umesto da ostane zarobljena u vašim nosnim šupljinama.

2. Spavanje na boku: Ovaj položaj može pomoći u smanjenju hrkanja, a blagotvoran je za one sa apnejom u snu. Stavljanje jastuka između kolena može pomoći u poravnavanje kukova i smanjiti pritisak na donji deo leđa. Posebno bi trebalo da razmislite o spavanju na boku ako imate neki od ovih fizičkih stanja:

  • Trudnoća – Bol u zglobovima, komprimovani organi i veći broj otkucaja srca mogu sve da remete san tokom trudnoće. Kako bi udobnije spavali, lekari preporučuju trudnicama da spavaju na svojoj levoj strani u fetusnom položaju.
  • Bolovi u leđima i hernirani diskovi – U zavisnosti od bola u leđima, položaj u kom su savijena kolena može biti spas.  Obavezno ušuškajte jastuk između kolena radi pravilnog poravnavanja kičme.
  • Apneja u snu ili hrkanje – Ležanje na boku oslobađa pritisak unutar nosnih šupljina i disajnih puteva – odnosno, bolje se diše i manje hrče.

3. Spavanje u stomaku:  Najmanje je omiljen položaj za spavanje. Stručnjaci takođe nisu obožavaoci ove poze, pošto se usled ovakvom polozaja  često javljaju fizički problemi kao što su:

  • Loša podrška kičmi – Spavanje na stomaku ne samo da ne daje potreban oslonac kičmi – ono je izbacuje iz poravnanja. Kada kukovi i stomak potonu u dušek, kičma se proteže u neprirodan položaj.
  • Pogrešan položaj vrata – Ukoliko se ne na stolu za masažu ne izvrne glava za 90 stepeni kada je stomak nadole. Ovo može stvoriti bol i izbaciti vrat iz kičmenog poravnanja.
  • Nabori na licu – Ležanje na stomaku vrši jak pritisak na lice, potencijalno stvarajući bore tokom vremena.

 

Vredi napomenuti da individualne preferencije i udobnost igraju značajnu ulogu u izboru najbolje pozicije za spavanje. Eksperimentisanje sa različitim položajima i korišćenje jastuka za podršku može pomoći u pronalaženju najudobnijeg i najpogodnijeg držanja za spavanje. Pored toga, ako imate bilo kakvih konkretnih problema ili nedoumica, preporučuje se konsultacija sa lekarom.