Vodič za održavanje spavaće sobe

Gotovo trećinu života provodimo spavajući, baš zbog toga naša spavaća soba mora biti savršeno čisto okruženje za dobar odmor koji regeneriše naše telo. 

Međutim, često je baš ova prostorija zapostavljena ili neadetkvatno održavana. Loša higijena spavaće sobe može drastično uticati na kvalitet vašeg sna. S druge strane, manje sati sna ili nekvalitetan san mogu dugoročno uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Postoji nekoliko lakih koraka u održavanju higijene i svežine vaše spavaće sobe, a prateći njih kvalitetno i zdravo okruženje za svakodnevni odmor je zagarantovano! 

  1. Borba protiv grinja: menjanje posteljine jednom nedeljno smatra se redovnim. Na ovaj način izbegavamo razvoj grinja, a još jedna stvar koja nam u tome može pomoći je nenamešten krevet. Naime, toplota i vlaga našeg tela veoma je pogona za razvoj grinja i zbog toga je poželjno ostaviti krevet nenamešten nekoliko sati, čime se ubrzava isparavanje vlage. Takođe, savetuje se i da se naddušek vetri i okreće na svakih šest meseci.
  2. Redovno čišćenje poda: higijena kreveta zavisi i od higijene okruženja, da bismo sprečili prenošenje prašine i prljavštine, poželjno je usisati i obrisati podove jednom nedeljeno, a tepihe temeljno protresti i očistiti. Ne zaboravite ni na zavese, koje su pogodne za skupljanje prašine i razvoj grinja.
  3. Temperatura i provetrenost: za naše zdravlje i dobar san čist vazduh je jedna od ključnih stvari. Ako živite u gradu preporučuje se da u spavaćoj sobi koristite prečišćivač vazduha. Takođe temperatura u spavaćoj sobi ne bi trebalo da prelazi 20 stepeni kako leti tako ni zimi.