Kako odabrati dušek koji ti odgovara

Izbor pravog dušeka je bitan korak za kvalitetan i dug san. Kupovina novog kreveta je individualni proces; ono što funkcioniše za jednu osobu možda se ne odnosi na nekog drugog.
Moraćete da razmotrite neke važne faktore koji mogu da utiču na to kako ćete se osećati u vašem krevetu i koji dušek najbolje odgovara baš vama. Sa toliko dostupnih opcija dušeka, verujemo da podsetnik na nekoliko stvari na koje vredi obratiti pažnju, može mnogo da vam pomogne.

 

Dušek od pene ili sa oprugama?

Kada je reč o dušecima sa oprugom, veliki plus je to što su jedna od najpristupačnijih opcija na tržištu. S obzirom na to da su opruge obično napravljene od različitih vrsta metala, oni imaju tendenciju da zadrže svoj oblik dugi niz godina. Još jedan od kvaliteta ovakvog dušeka jeste ta da zbog praznog prostora između opruga, vazduh veoma dobro cirkuliše, i zbog toga se preporučuje onima koji su preosetljivi na toplotu.

Sa druge strane, dušeci od memorijske pene lako se prilagođavaju svakom centimetru tela i poboljšavaju vašu cirkulaciju. Kada podignete telo dušek se  polako vraća u svoj izvorni oblik, što ga u osnovi čini savršenim za skoro svaki tip tela. Još jedno jedinstveno svojstvo memorijske pene jeste i mogućnost izolacije pokreta, tako da je savšen izbor za one koji ne spavaju sami.

 

Nivo tvrdoće dušeka

Za koji god materijal da se odlučite, sledeća bitna stvar jeste tvrdoća dušeka. Savršena tvrdoća dušeka zavisiće od vaše omiljene poze za spavanje, kao i od vaše telesne težine.

Oni koji spavaju na boku  često doživljavaju akumulaciju pritiska jer je njihova težina koncentrisana na manjoj površini. Zbog toga bi ove osobe trebalo da biraju mekše dušeke koji će obezbediti ravnopravniju raspodelu pritiska.


Najvažnija stvar za one koji spavaju na stomaku je da obezbede jednaku raspodelu težine pošto će sredina izazvati najviše pritiska. Ako dušek nije dovoljno čvrst, kičma će vam krivudati i to može izazvati bol u leđima.

Ono što je važno za sve koji spavaju na leđima jeste podrška i smanjenje pritiska. Ako vam je dušek previše mekan, vaše telo će potonuti i izazvati bolove u leđima, ali ako je previše čvrst, neće doći do potrebnog smanjenja pritiska na kičmu. 

 Zbog toga, kada birate nivo tvrdoće dušeka, sa položajem u kom spavate, potrebno je u obzir uzeti i telesnu težinu i imati na umu da se tvrđi dušeci preporučuju onima koji imaju 85kg i više.

 

Veličina dušeka

Uvek uzmite u obzir i visinu vas i/ili vaših voljenih. Obratite paznju na to koliko vam je prostora potrebno da biste se osećali komforno, kao i koje su dimenzije vaše spavaće sobe.

Svoj omiljeni možete isprobati na jednoj od sledećih lokacija:

📍Beograd | Cara Nikolaja Drugog 81
📍Beograd | Durmitorska 1
📍Novi Sad | Futoška 64
📍Sremska Mitrovica | Jarački put bb
📍Zrenjanin | Nikole Pašića 14