Kako da zapamtite svoje snove?

Snovi se uglavnom teško pamte, ali kada nam neki san ostane upečatljiv, obično se zapitamo šta je značio. Koliko ste puta nakon buđenja bili zbunjeni ili zatečeni sećanjem na nepovezane ili apsurdne sadržaje koje ste sanjali? Mada nema jasnih odgovora na mnoga pitanja o snovima, neki stručnjaci za tumačenje snova su pokušali da nam pojasne šta se zapravo dešava kada uveče sklopimo oči i kako da protumačimo snove kada se ujutru probudimo.

Mnoge stvari, uključujući stres, nezdravu ishranu i alkohol, smanjuju vreme koje naš mozak provodi u REM fazi, a upravo u toj fazi se javljaju snovi. Dakle, možete li učiniti nešto da biste bolje i češće pamtili svoje snove?

Dalje u tekstu smo naveli par nekih preporuka za pokušaje da se sami pozabavite snovima.
Najbolji trenutak za pamćenje snova je 90 sekundi nakon što ste se probudili.
Probajte da zabeležite san ili njegove delove nakon buđenja. Retko smo u stanju da napravimo detaljnu rekonstrukciju sna, pokušaj prisećanja sna rezultuje uglavnom našim trudom da elemente sna povežemo u smislenu celinu je i od velike važnosti jer oslikava naše aktuelne procese. Ukoliko ne sanjate, neki psiholozi preporučuju da ipak pokušate sa vođenjem dnevnika u kom ćete pribeležiti izostanak snevanja. Nakon nekog vremena, kako tvrde, u svest će početi da postepeno naviru sadržaji iz sna.
Pokušajte da prizovete emocije koje su se javljale tokom sna. Zabeležite da li ste se osećali zbunjeno, uplašeno, ljutito. Verovatno je da je osećanje koje se elaboriše u snu važno za vas, ali toga ne morate biti svesni.
Sanjajte lepe snove na Philip dušecima…