Snovi

Svakakvi snovi su nam se dešavali, i zanimljivi i strašni i oni bez ikakvog smisla, a bilo je i onih kojih se ni ne sećamo. Ovaj poslednji deo se odnosi na svaki put kada se probudimo i mislimo da nismo ništa sanjali – mi svaku noć sanjamo, samo se toga nekada i ne sećamo.

Sada kada smo razrešili to da uvek sanjamo, pitanje je – zašto sanjamo i šta ti snovi mogu uopšte da znače?

Šta su snovi?

Snovi su imaginarne priče ili slike koje naš um proizvodi i razlikuju se po karakteru i intenzitetu, a i po utisku koje ostave na nas.

Mogu da se pojave u bilo koje 4 faze sna: – 1;2;3; faza ne-REM sna i 4. je REM faza. Snovi u poslednjoj REM fazi su najvividniji i najrealniji. Razlog tome je taj što je naš mozak najaktivniji u toj fazi i ona se uglavnom odvija pre nego što se budimo.

Lucidni snovi

Lucidan san je onaj u kom ste svesni da sanjate. Istraživanja su pokazala da se lucidni snovi dešavaju kada su određeni delovi mozga aktivni, koji inače ne bi trebali da budu. Lucidni snovi su nešto između REM sna i jave.

Ako ste vrlo vešti u sanjanju, postoji šansa da ove lucidne snove iskontrolišete, međutim nikakva naučna istraživanja to ne potvrđuju.

Noćne more

Noćne more mogu da se dese kod svakoga, a najčešći uzrok je:
– Stres
– Trauma
– Emotivni problemi
– Lekovi ili druge terapije
– Bolesti
Ako se ista noćna mora ponavlja iznova i iznova, postoji šansa da vas podsvesno nešto muči ili iritira.

Zašto sanjamo?

Kada je ovo u pitanju, mišljenja su podeljena. Neki kažu da nemaju nikakvog konkretnog značaja, dok drugi tvrde da su u pitanju dublji podsvesni psihološki procesi.

Izvršena su razna istraživanja o značaju samih snova na celokupno zdravlje. Jedno istraživanje je budilo ispitanike pre nego što upadnu u poslednju fazu spavanja – REM. Rezultati su pokazali da su te osobe
– Bile pod većim stresom
– Bile anksiozne
– Depresivnije
– Imale su problem pri koncentraciji
– Dobile su na kilama
Druga istraživanja su pokazala da su snovi izuzetno važni kada je u pitanju pamćenje i proces “retencije” naučenog gradiva i informacija. Ovo znači da tokom spavanja, naš mozak filtrira informacije koje smatra da su bitne i “uvlači” ih u dublju memoriju, praveći sinapse.

Koliko traju snovi

Ne možemo odrediti koliko konkretno snovi traju, ali se pretpostavlja da oni mogu da traju i do 30 minuta jer toliko traje REM faza u najdubljem stadijumu.

Šta snovi mogu da znače

Poznati psiholog i jedan od osnivača psihoanalize – Sigmund Freud je verovao da snovi predstavljaju dodir sa našom podsvešću i otkrivaju čovekove:
– Podsvesne težnje
– Misli
– Motivacije

Kao što se mišljenja o tome zašto sanjamo razlikuju, tako se razlikuju i o značenju samih snova. Neki kažu da nemaju nikakve veze sa nama i našim životom, dok drugi, kao što su Freud i Jung, tvrde suprotno, verujući da oni dosta znače u definisanju nas samih.

Kao što smo prethodno spomenuli, uvek sanjate, iako se nekada i ne sećate. To može da bude zato što se budite više puta tokom noći, postoje razni saveti od raznih stručnjaka o tome kako da se sećate svojih snova, kao što je buđenje bez alarma, (jer to može da poremeti vaše snove), takođe možete da zapišete vaše snove čim se probudite ili sednete koji minut i pokušate da se setite šta ste sanjali.

Naveli smo neke od predloga koje možete da isprobate, ali nisu zagarantovani. Ono što mi možemo da vam predložimo, a i zagarantujemo jeste da je kod dušeka Philip kvalitet iznad svega, i da u našem asortimanu sigurno možete da pronađete dušek po vašoj meri, koji će i od najgorih noćnih ptica, napraviti spavalice.