KOLIKO SATI SNA VAM JE POTREBNO?

San je jedan od glavnih indikatora našeg zdravlja i njegov kvalitet i dužina utiču na naš životni vek.  Istraživanja pokazuju da prosečna osoba spava između 7 i 10 sati dnevno, kao i da provedemo trećinu života spavajući, medjutim više od trećine odraslih osoba ne spava dovoljno, što može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. 

Kvalitet sna direktno utiče na Vašu produktivnost, kreativnost, vitalnost, emocionalni balans, imuni sistem, nervni sistem, kardiovaskularno zdravlje i telesnu težinu. Tokom spavanja naše telo se ne isključi potpuno. Dok mi spavamo mozak ostaje aktivan i reguliše sve neophodne mehanizme u našem telu kako bismo očuvali naše zdravlje i vitalnost. 

Brojne studije odrađene na polju spavanja i njegovog značaja za naše telo potvrdile su već postojeće preporuke u pogledu njegove dužine. Preporuke opsega trajanja spavanja različitih starosnih grupa od studije do studije variraju gore – dole za jedan sat. Ovo su one najviše priznate:

 

Ove brojke definisane su u saradnji sa Američkom organizacijom za spavanje, a bazirane su na naučnim podacima o uticaju spavanja na zdravlje, učinkovitost i sigurnost.

Najveći broj ljudi, oko 60 odsto spava između šest i osam sati dnevno, 36 odsto ljudi više od osam sati dok manje od četiri odsto spava manje od šest sati. Normalnim stanjem smatra se kad se osoba oseća odmorno posle buđenja i uspeva da zadrži taj osećaj u toku dana.