Da li ste noćna ptica ili ranoranilac?

Svi imamo različite paterne spavanja. Neki ležu pre ponoći i ustaju u cik zore, dok neki budu budni i u kasne sate. Šta sve utiče na to kakav će vam biti ritam spavanja i koje su odlike ove dve grupe saznajte dalje u tekstu.

Odgovor leži u svačijem unutrašnjem biološkom satu, ili kako naučnici to nazivaju, cirkadijalnom ritmu. Primarni cirkadijalni ritam (sat) se nalazi u našem mozgu u suprahijazmatskom jezgru (suprachiasmatic nucleus), ili SCN kraće, koje se nalazi u hipotalumusu. Cirkadijalni ritam jesu ciklične promene u našem fizičkom, psihičkom i mentalnom funkcionisanju koje se ponavljaju nakon 24h. On kontroliše i usklađuje dnevno-noćne i brojne druge funkcije svih najvažnijih organa u orgranizmu. Tvrdi se da je enkodiran u našoj DNK, isto kao i boja naših očiju ili visina, što znači da smo rođeni sa određenim bioritmom. To zavisi od toga šta su vam roditelji bili.  Ako vam je cirkadijalni ritam duži od 24 sata, onda ćete verovatnije biti noćna ptica, a ako je kraći – ranoranilac. 

Cirkadijalni ritam može da se menja tokom vašeg života. Često glavnu ulogu u tome igraju razvoj i odrastanje. Deca su obično ranoranioci, tinejdžeri su većinom noćne ptice, dok ljudi između 30 i 50 godina su podjednako raspodeljeni. Mada, oni preko 50 obično ranije ustaju. 

Tendencije noćnih ptica

 1. Veoma vam je teško da ustanete ujutru.
 2. Skoro nikada ne zaspite pre ponoći. 
 3. Najproduktivniji ste između 12h do uveče. 
 4. Ekstrovertni ste i više volite da izlazite, ili da ste negde sa društvom nego da ostanete kod kuće. 
 5. Većinom ste emocionalno stabilni. 
 6. Pijete kofein svaki dan kao da vam je obaveza. 
 7. Nekada patite od insomnije. 

Dosta istraživanja je rađeno na temu noćnih ptica i njihovim nivoima inteligencije. Sveukupno, studije sugerišu da su noćne ptice kreativnije, jer mogu duže da ostanu budni. 

Tendencije ranoranilaca 

 1. Uživate u vašem odmoru. Ovo često znači da skratite vaše veče kako biste legli ranije i spavali punih 8 sati. 
 2. Najproduktivniji ste ujutru. 
 3. Dešava se da osećate postpanost oko 2h. 
 4. Obično spavate dobro – preko cele noći bez buđenja. 
 5. Tipičan poslovni dan od 9h do 17h vam odgovora.
 6. Volite da provodite vreme kod kuće. 
 7. Prilično ste pouzdani i tačni. 

Najproduktivniji su ranije u toku dana, super su u ispunjavanju većine obaveza. Orijentisani su kao cilju i vole da planiraju u napred. Zbog boljeg spavanja su često srećniji i optimističniji. 

Šta mislite, u koju vi grupu spadate? Imajte u vidu da se svi razlikujemo i da se karakteristike menjaju od osobe do osobe. Većina bi se opisala kao da spada između ove dve grupe.