Najbolji položaji za dobar noćni san

San je veoma važan deo naših života, čak iako ne spavamo punih 8 sati. Ako se mučite da se dovoljno naspavate ili imate neku povredu, nije tako jednostavno samo leći u krevet i spavati. Vaš položaj sna igra veliku ulogu u kvalitetu sna.
Različiti položaji za spavanje imaju različite beneficije. Ako se mučite sa bolom ili nekim drugim problemima, možda treba da promenite položaj spavanja kako bi to umanjili.
Iako to možda ne možete da uradite tokom jedne noći, definitivno je vredno isprobati.
Izdvajanje vreme da postepeno trenirate sebe da spavate u drugom položaju može dovesti do poboljšanja kvaliteta vašeg sna.
Svaka osoba je različita, tako da je bitno da radite ono što odgovara vašem telu.

Dalje u tekstu ćemo navesti neke poze za spavanje koje su popularne i dobre po vas.

Fetus položaj
Postoji razlog zašto je ovo jedna od najpopularnijih pozicija za spavanje. Fetus položaj ima mnoštvo beneficija. Ne samo da je dobar za ljude koji imaju bol u donjem delu leđa, ili kod trudnoće, spavanje u fetus položaju može da pomogne u smanjenju hrkanja.
Ako želite da učinite fetus položaj više komfornim, osigurajte da vam je držanje opušteno i labavo kada se sklupčate. Držite noge relativno produžene, možete probati i da stavite jastuk između kolena.

Spavanje sa strane
Kako se ispostavilo, spavanje sa strane je zapravo prilično dobro za vas, pogotovo ako spavate na vašoj levoj strani. Ne samo da je dobro za smanjenje hrkanja, odlično je za probavu, a i postoji pogućnost da smanjuje gorušicu.
Starije istraživanje je nadgledalo 10 ljudi 2 dana. Prvi dan, učesnici su odmarali na desnoj strani nakon konzumiranja visoko kalorijskog obroka. Drugog dana, prebacili su se na levu stranu. I ako je ovo bila mala studija, istraživanje je otkrilo da spavanje na desnoj strani povećava gorušicu, što sugestira da je dobro menjati strane noću.
Ako preferirate da spavate sa strane, važno je izabrati dobar jastuk kako biste izbegli bol u vratu i leđima. Spavajte na onoj strani koja vam je komfornija, ali nemojte da se bojite da promenite poziciju ako vam ne odgovara.

Ležanje na stomaku
Ako bismo morali da rangiramo položaje za spavanje, spavanje na stomaku bi bilo pri kraju liste. I ako je dobra pozicija za hrkanje ili apneju u spavanju, nema nekih naročitih drugih beneficija.
Nažalost, spavanje na stomaku može da izazove bol u vratu i leđima. Može da doda nepotrebno naprezanje vaših mišića i zglobova, zbog čega se možda budite otečeni i umorni.
Kako bi poboljšali ovaj položaj, pokušajte da spavate sa tankim jastukom, ili bez jastuka, kako biste smanjili nanesen pritisak na vratu. Možete da probate i da stavite jastuk ispod karlice kako biste umanjili bol u donjem delu leđa.

Ležanje na leđima
Spavanje na leđima nudi najviše zdravstvenih beneficija. Štiti vašu kičmu, i umanjuje/otpušta bol u kukovima i kolenima.
Kako stručnjaci objašnjavaju, spavanje na leđima koristi gravitaciju da drži vaše telo u poravnanju sa kičmom, što može da pomogne u smanjenju nepotrebnog pritiska na leđima i zglobovima. Jastuk ispod kolena može da pomogne u držanju tela i leđa u prirodnoj krivini.
Dodatno, ako želite da vam koža izgleda svežije, spavanje na leđima je štiti od bora izazvanih jastukom i gravitacijom.
Predlažemo vam, ukoliko ste među onima koji koji spavaju na leđima, da obezbedite dušek koji podupire donja leđa i kičmu i jastuk srednje visine.