UTICAJ ALERGIJA NA SAN

Istraživanje je pokazalo da osobe koje pate od alergije vrlo često imaju i poteškoća sa spavanjem, kao i da su podložnije riziku od nesanice i insomnije.

Dalje u tekstu ćemo pisati o tome kako alergije utiču na vaš san i o merama koje možete da preduzmete kako bi umanjili njihovo dejstvo.

Do alergija najčešće dolazi kada polen, prašina, pseće grinje i drugi alergeni dođu u kontakt sa sluzokožom i iziritiraju nazalne puteve, prouzrokujući kijavicu, zapušen nos, kao i svrab očiju i suze. 

Simptomi alergije se pogoršavaju tokom noći, a razlozi tome mogu biti različiti. Kao što smo rekli, alergeni iritiraju nazalne puteve čineći ih otečenim što dovodi do otežanog protoka kiseonika i težeg disanja. Kortizol, anti-inflamacioni hormon se najmanje luči tokom noći, prouzrokujući viši nivo inflamacije u nosu i plućima, otežavajući njihov rad, kao i vaš san.

Još jedan faktor koji utiče na kvalitet vašeg sna jeste taj da je koncentracija prašine i životinjskih grinja veća tokom noći i da histamini koji su ključni u regulaciji sna pogoršavaju simptome alergije.

Navedeni razlozi utiču na to da otežano dišete na nos, terajući vas da dišete na usta što prouzrokuje suva usta i grlo, iritirajući ih, dovodeći do hrkanja. Manjak kiseonika može da dovede do neželjenih glavobolja koje direktno utiču na kvalitet sna.

Šta možete da učinite kako bi umanjili uticaj alergije?

– Pre nego što legnete u krevete, obavezno skinite svu odeću u kojoj ste prethodno bili.
– Istuširajte se uvek pre nego što legnete u krevet i perite kosu sve češće jer se polen i ostali alergeni vezuju za kosu.
– Menjajte posteljinu što je češće moguće
– Usisavajte tepihe, kauče, garniture i slično što češće
– Ako ste alergični na kućne ljubimce, držite ih podalje od vašeg kreveta i ako je moguće sobe u kojoj spavate
– Oprobajte anti-alergijske dušeke i jastuke (PHILIP Bio serija dušeka i jastuka)


Bio Green dušek, pored navlake od organskog pamuka u proizvodnji bio dušeka, koristimo PU penu obogaćenu esecijalnim uljima. Biljke su oduvek igrale važnu ulogu u ljudskim delatnostima. One obezbeđuju hranu, odeću, lekove i svojim mirisom takođe deluju na emocije i misli koje stvaraju prijatnu atmosveru. Eterično ulje razlikuje se od drugih vrsta ulja po tome što ne ostavlja mastan trag. Takođe ima antialergijska i antivirusna svojstva. Eterična ulja napadaju klice ali ne oštećuju tkiva i opšta osobina im je da pomažu jačanje imunog sistema i bore se protiv svih virusa i mikroba. Bio dušeci dozvoljavaju dovoljnu cirkulaciju vazduha, dugo vremena zadržavaju elastičnost i oblik, pogodni su za osobe koje imaju problema sa alergijama. Garantuju najveći komfor, odlično prateći konture tela i ravnomerno raspoređujući pritisak. Oni su antialergijski, higijenski i sporogorivi proizvodi.